Eiwitrijke producten, dus ook kippenvlees, vormen een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. U geeft deze bacteriën geen kans door rauw kippenvlees goed te behandelen.
- Koop zo vers mogelijk kippenvlees in en let op de datum van de verpakking. Houd de kip koud. Koop kip als laatste product en stop ‘koud’ bij ‘koud’ in de boodschappentas of gebruik een koelbox met koelelementen. Ook een blok diepvriesspinazie kan helpen om uw kip koel te houden.
- Leg na aankomst thuis kip direct onder in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4° C. Houd kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. En bewaar verse kip niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18°C.
- Ontdooi diepvrieskip altijd in de koelkast en zorg ervoor dat het ontdooivocht wordt opgevangen. Doe dit altijd weg en maak er nooit een soep of saus mee.Spoel het vaatwerk direct goed af met heet stromend water en was altijd de handen vóór en na het snijden van b.v. kipfilets.
- Voorkom kruisbesmetting; gebruik voor kip een apartesnijplank als de gele HACCP snijplank en zorg ervoordat kip niet in contact komt met ander rauw of bereidvoedsel. Ook is een glad scherp mes aan te raden datgoed te reinigen is onder heet stromend water.
Zet ze nooit tegelijk in de warmte, maar houd ze zo lang mogelijk koel.
- Gaar ‘dikke’ kipdelen altijd voor als er wordtgebarbecued. Dan wordt voorkomen dat de buitenkant algoudbruin is en de binnenzijde niet gaar is. Gebruikbij een barbecue altijd extra serviesgoed en verdeelrauwe kip over meerdere schalen.
- Serveer kip altijd door en door gaar. Het vlees is dan ondoorschijnend wit en als er in geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Ook laat het kippenvlees dan gemakkelijk los van het bot. Gegaarde kip kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard.
- Geniet van uw kipgerecht!