kruiden en specerijen voor kip

Welke kruiden en specerijen gaan goed samen met kip?

Als je kip gaat grillen, is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken welke kruiden je gaat gebruiken. Gelukkig zijn er een aantal die goed samengaan met kip, waaronder de volgende.

Cilantro

Dit kruid, soms ook wel koriander of Chinese peterselie genoemd, is een favoriet in Mexicaanse gerechten. Gebruik het samen met limoen om pit aan je kip toe te voegen, of leg het bovenop de kipfilet vlak voordat je ze in stukjes hakt voor gebruik in taco’s.

Rozemarijn

Dit houtige kruid is ideaal om kip op een houtvuur te bereiden, maar kan ook gebruikt worden voor grillen op gas of houtskool. Als u een hele kip bakt, doe dan een paar takjes in de kip; anders strooit u een scheutje of twee van de geplette vlokken over de afzonderlijke stukken. Salie heeft een sterke smaak en moet daarom met mate worden gebruikt.

Salie

Salie wordt vaak gebruikt in dressings en soepen, en past natuurlijk bij alle soorten kipgerechten. Het wordt vaak in de holte van een kip gestopt voordat het op de grill wordt gelegd, maar kan ook worden toegevoegd aan een rub of marinade. Net als rozemarijn heeft ook salie een sterke smaak die de kip kan overheersen als je er te veel van gebruikt.

Tip: Kruiden voor kip, wild en gevogelte

Oregano

Hoewel het lid is van de muntfamilie, heeft oregano een vrij milde smaak die geen ongewone nasmaak achterlaat. Oregano wordt vaak gebruikt in Italiaanse gerechten en kan worden gemengd met citroensap, zout en peper om een smaakvol sausje te maken dat de kip helpt vochtig te blijven.

Tijm

Dit populaire mediterrane kruid is al lang een favoriet in kiprecepten vanwege zijn delicate aroma en smaak. Bij het grillen wordt tijm meestal gebruikt in een rub, samen met andere specerijen zoals knoflook, zout en peper. Toevoeging aan een pittige marinade helpt ook om de smaak van andere ingrediënten zoals tomaten en paprika’s naar voren te brengen.

Marjolein

Marjolein, bekend om zijn citrus- en dennensmaak, wordt vaak gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten. Er zijn verschillende manieren om marjolein te gebruiken: hele blaadjes op kip leggen, toevoegen aan olijfolie voordat je het vlees bestrijkt, als wrijfmiddel, of over afzonderlijke stukjes strooien.

Dragon

Vaak gebruikt in sauzen, de licht prikkelende smaak van dragon is een mooie aanvulling op andere groenten zoals tomaten en uien. Het is ideaal wanneer u kip grilt samen met verse champignons of paprika’s. Als uw grill ook dienst doet als braadpan of rookoven, kunt u een paar takjes toevoegen aan de binnenkant van een hele kip vlak voor het bakken.

Knoflook

Soms wordt knoflook gezien als een groente, maar het is ook een kruid en een zeer veelzijdig kruid. Gebruik knoflook samen met een van de bovenstaande kruiden om een aangepaste rub te maken, of voeg het toe aan sauzen of marinades om de smaak op te krikken. U kunt zelfs een paar scheutjes knoflook aan gesmolten boter toevoegen en met een kwastje over de kip strooien om te voorkomen dat die te droog wordt.

Alle bovenstaande kruiden zijn perfect voor een aantal gegrilde kiprecepten. Kruiden en specerijen kunnen eenvoudig online aangeschaft worden bij specialisten zoals NaturalSpices.nl. Gebruik ze om uw kasten mee te vullen, of kweek uw eigen verse exemplaren om er zeker van te zijn dat u altijd een paar heerlijke kruiden bij de hand hebt.

Plaats een reactie